CONSERVACIÓ  RESTAURACIÓ

Béns culturals

Document gràfic

Llibre

Obra d'art sobre paper

 

QUAN CAL CONTACTAR AMB UN TÈCNIC?

Algunes seyals que indiquen la necessitat d'una actuació

Els materials envelleixen, és inevitable. Però aquest procés s'accelera si es troben en circumstàncies poc favorables, normalment perquè no s'han fet servir les actuacions de la conservació preventiva. També pot ser per actes vandàlics, desastres naturals,...

L'envelliment d'un bé cultural provoca una pàtina que el protegeix i garantitza la seva edat. D'aquesta manera, és natural que un paper vell sigui una mica groc, un metall hagi perdut la seva brillantor metàl·lica, una fusta sigui més fosca...Però hi han senyals que ens indiquen que cal actuar perquè s'ha iniciat un procés destructiu. Aquests són uns quants (però no tots!):

- El material s'esmicola quan es toca. L'estructura del material ha canviat i cal actuar amb emergència per evitar la destrucció immediata del bé cultural.

- La seva estructura és bona, tret de parts que hagi perdut. No sempre implica la destrucció immediata del bé patrimonial, però sovint implica una continua pèrdua si no s'estabilitza mitjançant la reintegració matèrica.

- L'objecte es troba molt brut. El problema és que la brutícia i la pols serveixen de cau per a fongs, bacteris, insectes...Concretament la pols és molt higroscòpica, es a dir, té la capacitat d'absorbir molècules d'aigua ambientals, beneficiant la reproducció biològica i augmentant la humitat relativa de manera puntual sobre el bé que volem preservar. Els productes domèstics de neteja són molt agressius i mai s'han de fer servir sobre béns culturals. Tot allò que no surti després de netejar suaument en sec, cal que sigui tractat per un tècnic.

- En el cas del paper, un esgrogueiment molt fosc, quasi marró, acostuma a indicar que el document s'acidificat. Aquest procés és irreversible i acabaria esmicolant el paper. Afortunadament, hi han tractaments que estabilitzen aquesta acidesa i aturen el procés. Difícilment veurem aquesta alteració en papers de més de dos-cents anys, per la bona qualitat de les matèries primerenques.

- Si s'observa la presència de taques negres de textura en pols (superficials), és ben probable que el document hagi patit una humitat relativa massa alta i unes temperatures adients, de tal manera que hi ha hagut un atac microbiològic. Un conservador-restaurador pot fer un tractament per eliminar el màxim nombre d'espores i evitar que pugui reactivar-se l'atac si les espores presents tornen a gaudir de condicions òptimes per a la seva profusió

 

AVÍS LEGAL

MAPA WEB