El camp d’actuació del conservador-restaurador especialitzat en document gràfic aplega aquestes tipologies:

- Documents, públics o privats, ja siguin sobre paper o sobre pergamí. Aquest àmbit és molt extens i en podem trobar des de cartes a factures, carnets, certificats, documents notarials –compres, vendes, arrendaments, testaments, actes, escriptures, testimonis–... D’altra banda hi podem trobar tots els documents, habitualment impressos i molt sovint procedents del món de la publicitat, que pertanyen al terreny del col·leccionisme: paper-moneda, segells, billets de transport o de loteria, accions de borsa, cromos, tarjetes de visita, sobres, papers de carta, etiquetes comercials, cartells, fundes de discos, opuscles, caràtules de casettes i suports audiovisuals, autògrafs, entrades d’espectacles, ex-libris, nines de paper, taulells de jocs de taula, gegants i capgrossos...La presència dels objectes de paper i cartró ens ha acompanyat durant tota la vida.

- Llibres, siguin manuscrits o siguin impressos. Tret del llibre acabat d’imprimir i comprat, qualsevol llibre és susceptible de ser tractat. També en aquest cas ens trobem amb un extens espectre de tipologies: llibre d’artista, llibre de camp, llibre litúrgic, llibre de privilegis, llibre de comptabilitat, llibre de literatura gris, àlbum de fotos, àlbum de cromos...No n’acabaríem mai!

- Obres d’art sobre paper com aquarel·les, guaixos, acrílics, tintes, llapis de grafit, llapis de colors, rotuladors, collages, impressions digitals, obra seriada, gravat calcogràfic, litografia, serigrafia, linòlium...La conservació preventiva inclou l’emmarcament d’aquestes obres amb les màximes garanties de perdurabilitat.

- Diaris i revistes. Tret d’excepcions, la seva funció efímera provoca que els materials constituents siguin de baixa qualitat i que la possibilitat de degradar-se ràpidament (de manera imminent en molts casos) justifiqui una intervenció d’urgència.

- Fotografies i negatius fotogràfics sobre paper o sobre vidre. La restauració digital de fotografies permet conservar intacte l’original.

- Cartografia: mapes, planells, cartes marítimes, globus terràquis de material cel·lulòsic...o, quí ho sap! Potser un mapa d’un tresor! Aquesta tipologia presenta de vegades grans dimensions que impliquen treballar amb metodologies que no són les habituals.

- Objectes de paper o cartró com els banus amb pais de paper, els biombos, jocs... Hi podríem incloure els papers decoratius per les parets.

- Per extensió, pot haver-hi altres documents que no són gràfics i dels quals també s’encarrega un especialista format en aquest àmbit. Ens referim als del món sonor i audiovisual. Aquesta relació prové dels espais comuns d'emmagatzematge (arxiu o biblioteca) que comparteixen aquest binomi: documents de paper o de pergamí i documents sonors o audiovisuals (com discos, casettes, VHS...) El gran gruix de les intervencions és limiten a la conservació preventiva perquè resulta impossible restaurar la matèria sense modificar la informació que contenen. La història de l’enregistrament està íntimament lligada a la història dels plàstics i la gran majoria d’aquest documents són de plàstic. Malauradament són materials inestables que es degraden amb facilitat i és important actuar amb urgència. Dins d’aquest conjunt també es poden incorporar els materials fílmics, és a dir, les pel·licules sobre film fotosensible, que comparteixen material amb els negatius fotogràfics. També en aquest cas les tasques més habituals són les de conservació.

- Conservació de documents digitals que comparteixen amb els suports sonors i audiovisuals la seva condició plàstica (amb presència de petites peces metàl·liques), però per ser una eina imprescindible en la digitalització i en la realització de còpies de seguretat, precisen d’unes garanties de perdurabilitat que encara avui no existeixen. La tasca més habitual és la creació d’estratègies per a la conservació de la informació més que per la conservació del suport.

 

Macro on es pot veure la desfibrilació del paper.

AVÍS LEGAL

MAPA WEB